Manuele therapie

Het doel van manuele therapie is om te zorgen voor een optimaal functioneren van het bewegen. Dit alles start bij een gestroomlijnde samenwerking van de gewrichten. Heb je bijvoorbeeld last van aanhoudend nek/rug-klachten of pijn in andere gewrichten, dan staan wij voor je klaar. Na een individueel onderzoek zoeken onze therapeuten welke schakel binnen de keten stroef loopt. Daarna sturen we de lichaamshouding en de algemene bewegingen met onze manuele technieken bij, zodat je lichaam weer optimaal functioneert.

Therapeuten:

Lieselotte Van Bosch

Lieselot Santermans

Gilles Nyns

Emily Gillis

Therapeuten:

Lieselotte Van Bosch

Lieselot Santermans

Gilles Nyns

Emily Gillis

Hannelore Vos

(post-) Operatieve revalidatie

Zowel voor als na de operatie nemen wij met zorg de behandeling van al uw ingrepen voor onze rekening. Dit niet enkel voor rug-, knie-, schouder-, heup- of kaakoperaties, maar ook bij letsels van ligamentaire structuren in het gehele lichaam, zoals bijvoorbeeld bij de kruisbanden, meniscus, ligamenten,…. Onze therapeuten zetten hun expertise ook in bij verschillende soorten breuken en na traumata bij een ongeval.

Sportkinesitherapie

Of je nu een recreatieve of competitieve sporter bent, in onze praktijk begeleiden we sportievelingen graag naar een volledig herstel. Zo kan je nadien opnieuw pijnvrij sporten. De belangrijkste pijler waar wij op inzetten is oefentherapie. Met de nodige motivatie en discipline helpen we je terug naar het beoogde sportniveau.

Therapeuten:

Lieselotte Van Bosch

Lieselot Santermans

Gilles Nyns

Emily Gillis

Therapeuten:

Lieselotte Van Bosch

Lieselot Santermans      

Gilles Nyns

Emily Gillis

Letselpreventie en screening

Niet enkel competitieve sporters, maar ook recreatieve sporters hebben soms begeleiding nodig. Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’, helpen wij je graag op weg naar jouw persoonlijk sportdoel. Onze praktijk biedt een preventieve screening op maat aan. Door deze screening zijn we in staat om de werkpunten van jouw lichaam bloot te leggen. Na deze screening stellen we voor u een persoonlijk schema op dat ervoor zorgt dat je je doel kan bereiken zonder lichamelijke klachten.

Kaakproblematieken

Kaakproblemen kunnen vervelend zijn, maar een specifieke kinesitherapiebehandeling kan een goede oplossing bieden. De oorzaak van deze temporomandibulaire klachten (TMJ) is meestal een overbelasting van het kaakgewricht door bijvoorbeeld tandenknarsen (bruxisme), klemmen en stress. Vaak voorkomende symptomen bij TMJ-klachten zijn: problemen met het openen van de mond, ‘knappend’ geluid bij openen van de mond, pijnlijke en/of gespannen spieren in de kaakregio, aanhoudende hoofdpijn, tandpijn en oorsuizen. Door specifieke technieken in en rond de mond proberen we de spanning te verminderen. Daarnaast leren we je je kaak te ontspannen zodat het knarsen en klemmen de kaak- en tandbeschadiging kan stoppen.

Therapeuten:

Lieselotte Van Bosch

Therapeuten:

Lieselotte Van Bosch

Lieselot Santermans

Emily Gillis

Dry Needling

Heb je last van gespannen spieren of spierkrampen of merk je heel gevoelige pijnpunten op in je spieren? Dan kan dry needling je van je pijn verlossen. Wij helpen je graag met de ontspanning van deze spiergroepen. Eerst gaan we op zoek naar de spierknoop die de spierspanning veroorzaakt. Tijdens de behandeling maken we gebruik van acupunctuurnaaldjes om de spierknoop naar een normale spierspanning te brengen. Na deze therapie krijg je ook een aantal tips en tricks mee, zodat de gespannen spieren wegblijven.

Neurologische revalidatie

Wij behandelen verschillende neurologische pathologieën dit zijn voornamelijk aandoeningen aan het zenuwstelsel, de hersenen of het rugmmenmerg, zoals CVA ( herseninfarct), hersenbloeding, parkinson, multiple sclerosis, complete en incomplete dwarslaesie, polyneuropathie, Guillain-Barré, perifere zenuwaandoeningen, traumatische hersenletsels (CCT), amytrofe lateraalsclerorse, … De focus ligt enerzijds op het behouden, verbeteren of verminderen van de gevolgen van de aandoening en wil anderzijds een hulp zijn om het dagdagelijks functioneren en de zelfredzaamheid te optimaliseren. Bij aanvang wordt er een analyse gemaakt van de problemen tijdens het algemeen functioneren en zelfredzaamheid van de patiënt. Dan stellen we een realistisch en individueel behandelplan op waarmee we specifiek gaan werken rond de noden zoals spierkracht en fijne motoriek of evenwicht.

Therapeuten:

Hannelore Vos

Annelien Vanderstraeten

Therapeuten:

Annelien Vanderstraeten

Manuele Lymfedrainage (ad modum Vodder)

Heb je last van vochtophopingen (oedeem) in je ledematen? Dan kan manuele lymfedrainage je helpen. Het menselijke lichaam bestaat uit 2/3 vocht dat bevindt zich rondom onze lichaamscellen, bloedbanen, lymfbanen en de hersenbanen. Veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Onder meer het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen (b.v. bacteriën) en het uitwisselen van stoffen (bouw-, afbraakstoffen) en/of van gassen. Door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval of operatie kan de natuurlijke functie van lymfedrainage van ons lichaam bemoeilijkt worden. In dat geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden door ons als specialist.

Pre- en postnatale kinesitherapie

Tijdens de zwangerschap en de bevalling ondergaat het lichaam veel veranderingen. Een goede voorbereiding op de bevalling en een optimaal herstel erna via perinatale kinesitherapie is van groot belang.
Prenataal ligt de focus vooral op een goede begeleiding voor tijdens de bevalling, zoals ademhalingstechnieken, perstechnieken en arbeidshoudingen. Ook de bekkenbodem vergeten we zeker niet. Ook bijkomende klachten, zoals bekkenpijn, rugproblemen of oedeem behandelen wij graag mee.

Postnataal is het belangrijk om de bekkenbodem te controleren en te versterken. Indien nodig doen we dit aan de hand van een inwendig onderzoek alsook oefentherapie met een myofeedbacktoestel, zodat we op een objectieve manier de spierkracht kunnen meten. Daarna gaan we over naar het versterken van het hele lichaam en het opnieuw opbouwen van de conditie..

Therapeuten:

Annelien Vanderstraeten

Therapeuten:

Annelien Vanderstraeten

Bekkenbodemreëducatie

De bekkenbodemspieren zijn de spieren die onderaan het bekken afsluiten. Ze zijn als een ‘hangmat’ gespannen tussen het schaambeen en het staartbeen.
De bekkenbodem heeft drie belangrijke functies: ze bieden steun aan de organen (blaas, baarmoeder, darmen) in het bekken; ze kunnen de urinebuis en de anus openen en sluiten en ze hebben ook een seksuele functie.
Problemen van de bekkenbodem kan resulteren in urine- of stoelgangsverlies, constipatie, orgaanzakking en seksuele problemen. Door specifieke technieken en spierkrachtoefeningen kunnen we de functie van de bekkenbodem optimaliseren.

Heb je een vraag? Of is er iets niet duidelijk?

Laat het ons zeker weten.